Pizza
Vedeli ste že?
Pizza je jedlo z cesta talianskeho pôvodu. Typicky je tvorené tenkým cestom kruhového tvaru, na ktorom je zmes paradajkového pretlaku, syra a ďalších prídavných pochutín a potravín podľa receptu, ako napríklad olivy, šampiňóny, kukurica, cibuľa, saláma. Tvar, ani hrúbka nie sú pravidlom.
História
Prvý dokumentovaný výskyt pojmu pizza sa datuje okolo roku 1000 a to v dialekte z okolia talianskeho Neapolu. Znamená približne tlačiť, ťahať – vzťahujúc sa na pohyby rúk pri vhadzovaní pizze do pece a jej vyberanie.
Pizza sa považuje za pôvodný pokrm roľníkov z oblasti Kampánia pri Neapole. Avšak dôkazy pečenia ploských tenkých bochníkov kysnutého cesta na horúcom kameni pochádzajú ešte z čias Etruskov, obývajúcich okrem iného i taliansku oblasť. Na takúto placku cesta sa zvykli položiť rôzne oblohy z dostupných potravín a nazývali to focaccia. O pár storočí neskôr sa iniciatívy pri vynachádzaní pizze chopili Gréci a skúsili položiť potraviny nie už na upečené cesto, ako to robievali Etruskovia, ale na čerstvo vyťahanú placku a zapiekli to spolu. Napokon Rimania pri dobyvateľských aktivitách v Európe sa na svojom ťažení v Grécku obslúžili zabehnutou technológiou a začali vhadzovať prvé prototypy pizze do pecí v celom Taliansku. Dokonca Cato, žijúci v rokoch 234-149 pred Kr., opisuje grécku špecialitu – čo je typ prvej pizze: tenké kruhové cesto s olivovým olejom, medom, korením, pečené na kameni. Takto sa v rôznych podobách experimentovalo s pizzou (a jej rôznymi názvami) až do obdobia veľkého prevratu v jej príprave: do roku 1520, kedy boli do Talianska privezené prvé paradajky (rajčiaky) z Južnej Ameriky. Prevrat v technológii pizze bol pozvoľný, keďže Európania považovali južnú Ameriku a všetko z nej v prvých rokoch za jedovaté. Avšak vďaka patrí odvážlivcom, ktorí sa nebáli experimentovať s rajčinami. Chudoba v okolí Neapolu v tom čase tiež napomohla, pretože cesto s lacnými rajčiakmi (ktorým sa začalo v Taliansku dobre dariť) bolo jednoduché, cenovo prístupné a navyše chutné pre pospolitý ľud. Jedlo sa rýchlo rozšírilo, ale na prvú pizzeriu si muselo ľudstvo počkať až do roku 1820, kedy v Neapoli a nazývala sa „Marotte“. Prvé dodávky pizze robil Raffaele Esposito v roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo v Neapole a to pre kráľa Umberta I. a jeho manželku kráľovnú Margheritu, ktorí ňou boli nadšení. Esposito piekol tri druhy pizze, a to v národných farbách Talianska: s rajčiakmi, mozarellou a bazalkou. Či to bolo naozaj kvôli chuti alebo kvôli patriotistickej kráľovnej Margharite, nevedno, ale svoj názov Margherita si zachovala podnes a je na svete najobjednávanejšou pizzou vôbec.
O ďalší rozvoj pizze sa postarali talianski imigranti v Amerike, kam si svoju technológiu priniesli so sebou. Pizzu Margherita piekli s mozzarellou a oreganom. Časom ju začali pripravovať nie v peci ale na panvici a jej forma sa prispôsobila do roku 1945 americkému fast food štýlu. Prvá oficiálna americká pizza mala názov Chicago-Style a pochádza z roku 1943.
V roku 1948 sa začalo predávať prvé predpripravené pizza-cesto. V 50. až 60. rokoch sa v Amerike stala pizza štandardným fast food jedlom popri hot dogu a jablkovom koláči.
Vyskladajte si pizzu na želanie 620g/6,90€
- Ak si neviete vybrať z našej ponuky pizze, tak ponuka vyskladajte si svoju vlastnú pizzu na želanie je práve pre Vás.
- Je to jednoduché : Vyberte si jednu z vašich obľúbených omáčok (paradajková alebo smotanovo cesnaková) a pridávajte si vaše obľúbené suroviny z našej ponuky príloh.
Prílohy
Syr údený | 50g/1,30€ | ||
Syr niva | 50g/1,50€ | ||
Syr hermelín | 50g/1,30€ | ||
Syr eidam | 50g/1.60€ | ||
Syr mozzarella |
50g/1,60€ | ||
Syr parmezán | 30g/1,80€ | ||
Bryndza Liptov |
50g/1,80€ | ||
Šampiňóny | 100g/1,40€ | ||
Olivy zelené | 50g/1,00€ | ||
Paradajka | 50g/1,20€ | ||
Brokolica | 50g/1,40€ | ||
Feferóny | 50g/0,80€ | ||
Šunka | 50g/1,40€ | ||
Tuniak | 80g/2,20€ | ||
Oravská slanina | 50g/1,70€ | ||
Klobáska | 50g/1,60€ | ||
Saláma | 50g/1,60€ | ||
Vajíčko | 1ks/0,70€ | ||
Plody mora | 100g/2,70€ | ||
Kukurica | 50g/1,40€ | ||
Cibuľa | 50g/0,80€ | ||
Cesnak | 10g/0,70€ | ||
Baranie rohy | 50g/1,10€ | ||
Ananás | 50g/1,80€ | ||
Kápia | 50g/1,20€ | ||
Rukola | 20g/0,80€ | ||
Bazalka | 10g/0,90€ | ||
Fazuľa | 50g/1,00€ | ||
Jalapenos | 50g/1,00€ | ||
Kuracie mäso | 50g/2,50€ | ||
Sušená šunka | 50g/2,30€ |
Dresingy
Cesnakový |
50g/1,20€ |
||
Domáca tatárska |
50g/1,30€ |
||
Kečup |
50g/1,20€ |
||
Tisíc ostrovov |
1ks/1,30€ |
Alergény
1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridne odrody) 2. Kôrovce a výrobky z nich 3. Vajcia a výrobky z nich 4. Ryby a výrobky z nich 5. Arašidy a výrobky z nich 6. Sójové zrná a výrobky z nich 7. Mlieko a výrobky z neho 8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich 9. Zeler a výrobky z neho 10. Horčica a výrobky z nej 11. Sezamové semená a výrobky z nich 12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l 13. Vlčí bob a výrobky z neho 14. Mäkkýše a výrobky z nich